Tebladenes gradering
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Te sorteres etter bladstørrelsen etter prosesseringen. Fordi de tørkede tebladene er veldig skjøre, vil en god del brytes opp i mindre partikler av ulik størrelse. Hver størrelseskategori har et navn som inngår i et system forstått og akseptert over hele verden.
​
Systemet ble først utviklet i de landene som var en del av Det britiske imperiet for å uniformere og semplifisere ved én felles nomenklatur alle de ulike betegnelsene te kunne få i produserende land.
Det britiske navnesystemet for gradering er nå brukt som standard i tehandelen, selv om Kina og Japan fremdeles fortsetter å bruke sine tradisjonelle graderingsmetoder parallelt.
Det er viktig å understreke at begrepene brukt i graderingssystemet ikke forteller oss noe om smak, aroma, eller kvalitet. De beskriver bare hvordan bladene i teen ser ut:
​
-
størrelsen: om teen består av hele blader eller veldig store bladstykker, eller om den er knust i mer eller mindre støvete partikler
-
om den inneholder noen få eller mange små gyldne knopper kalt "tips"
-
om den ble laget med den ortodokse metoden eller ved bruk av CTC -maskinen.
​
Selv om man kan håpe at utseendet på det tørre bladet kan gi en indikasjon på
kvalitet, kan man ikke vite om teen er god uten å smake!
For å bedømme kvaliteten og smaksprofilen må man smake på selve teen.
Te blir aldri kjøpt eller solgt uten å ha blitt smakt på!
​
​
Terminologi:
​
-
FOP (Flowery Orange Pekoe): Høykvalitetste; kun tupper som inkluderer et ungt blad og et skudd
-
OP (Orange Pekoe): 2. blad fra tuppen av stilken
-
P (Pekoe): 3. blad fra tuppen, finnes i de fleste sorte teer
-
PS (Pekoe Souchong): 4. blad fra tuppen, finnes i kinesiske røkte tesorter og oolong teer
-
S (Souchong): 5. blad fra tuppen, termen Souchong brukes ofte om kinesiske røkte te-sorter
-
GFOP (Golden FOP): FOP med høyere andel golden tips, de nyutsprungne gylne skuddene
-
TGFOP (Tippy Golden FOP): Finere FOP med høyere andel gylne skudd
-
FTGFOP (Finest Tippy Golden FOP): Den fineste TGFOP
-
SFTGFOP (Special Finest Tippy Golden FOP): Utsøkt te av den høyeste kvalitet, det beste av den fineste FTGFOP.
​
Teblader som ikke er hele, blir kalt "broken" og blir gradert deretter med bokstav B foran graderingskoden, for eksempel:
​
-
BOP = Broken Orange Pekoe
-
FBOP = Flowery BOP
-
GBOP = Golden BOP
-
TGBOP = Tippy Golden BOP
​
De beste kvalitetsblandinger for English eller Irish Breakfast består ofte av de fineste teene i kategori "broken".
​
​
Fannings og Dust
​
Når produksjonsprosessen for høy kvalitets-te er ferdig, sitter man igjen med en mengde små te-biter til overs.
Tradisjonelt sett ble disse restene forkastet, men etter hvert begynte man å bruke dem til fremstillingen av billigere teer. Jo mindre biter, jo sterkere blir smaken etter bryggingen, og jo lettere blir det også å kunne blande inn teblader av lavere kvalitet som er større og tykkere. De fleste kommersielle teprodusenter bruker i dag disse lavere kvalitetssorteringer av te til teposer.
Disse sorteringene kalles "fannings" eller "dust", og de blir gradert med en F eller en D som legges til på enden av graderingskoden:
​
-
OF = Orange Fannings
-
OPF = Orange Pekoe Fannings
-
FBOPF = Flowery Broken Orange Pekoe Fannings
-
FD = Flowery Dust
-
GD = Golden Dust etc.
Selv om slike teer er av lavere kvalitet, har de imidlertid opplevd stor etterspørsel i utviklingsland som Afrika og India som også vises å være de største produksjonslandene for svart te.
I det forrige århundre ble nemlig te-drikkingen stadig mer populær i disse områdene, og det var da behov for å produsere billigere teer som kunne bli solgt på det interne markedet. I India, det sørasiatiske subkontinentet og Afrika foretrekker man "støv-te" fordi det er billig, og det resulterer i et veldig sterkt brygg som er godt likt av lokalbefolkningen.
​
Fannings og dust blir i dag som oftest produsert mekanisk gjennom den såkalte CTC-metoden som er mer effektiv og bedre egnet til storskala-produksjon i forhold til den ortodokse metoden.
​
Er du nysgjerrig, kan du lese mer om CTC-metoden på denne siden.