Teoppskrifter
♦Marokkansk grønn-te
1 teskje ren te for hver kopp vann
1 teskje tørkede mynteblader for hver kopp vann eller en håndfull fersk mynte for hver halv liter vann
Ha te og myntebladene i en tekanne. Tilsatt varmt vann på 85-90 grader (ikke kokende). Trekk i 3 til 5 minutter. Sil og server. I Marokko er det vanlig å bruke mye sukker i teen, men teen har en friskere og litt sterkere smak uten.
♦Rooibosbrød:
Til et velsmakende julebrød, tilsett 1 kopp rooibos med krydder, for eks. en chai-blanding, til en litt søtet brøddeig. Bruk gjær til søte deiger.
♦Grønn matcha iskrem:
La en boks vanilje iskrem mykne opp, eller lag din egen vanilje-is, og så bland inn 1 til 2 teskjeer japanske Matcha (etter smak). Ha i fryseren igjen fram til servering.
♦Masala Chai Recipe:
Teen kan brygges i vann eller melk. Noen velger å brygge teen kun i helmelk. Plantemelk fungerer også veldig bra. Da er det best å brygge teen direkte i plantedrikken. Havremelk passer best.
​
Ingredienser:
1 kopp vann per person
1 kopp melk per person (eller kun melk om foretrukket)
1 ss svart te per person pluss en ss til kjelen (toppet). Ikke bruk grønn te!
Masala krydder, en ½ til 1 ts per person eller mer etter smak. Prøv deg fram.
Sukker etter smak
For en mer intens smak, rasp litt fersk ingefær i chaien mens den brygger.
​
Krydderblandingen per person:
1 klype kardemomme, malt, eller 1 kardemommefrø knust i morter
1 klype kanel, malt, eller en bit kanelbark knust i morter
2 svart pepperkorn, knust i morter
1 liten klype stjerneanis, malt, eller ½ stjerneanis knust i morter
1 klype safran
1 klype ingefær, malt
1 klype nellik, malt, eller 2-3 spikrer knust i morter
1 klype tørket mynte (ikke nødvendig)
​
Metode:
Kok opp vannet og tilsett kryddrene, malt eller hele, og tebladene.
Tilsett så melken og la blandingen småkoke i et par minutter.
Sil teen i koppene og tilsett sukker etter smak. Alternativt kan du tilsette sukkeret direkte i blandingen og la det hele koke sammen.
♦Matcha latte
½ -1 ts japansk matcha grønn te per person
litt vann for å fukte tepulveret
1 kopp melk, eller plantemelk
Sukker eller honning etter smak
Ha teen i en stor kopp, tilsett litt vann, nok til å kunne vispe tepulveret.
Pass på at det ikke blir noen klumper igjen!
Bruk den tradisjonelle bambus-visp eller en elektrisk cappuccino blender.
Varm opp melken, ikke kok den, og så visp den.
Tilsett melken i koppen og visp alt sammen.
Tilsett sukker etter smak.
♦Matcha smoothy
Tilsett 1 ts matcha i smothies. Den gir ekstra antioksidanter du bare kan ha godt av!
♦Lime&Mynte Sencha Iste
2 lime frukter
1 håndfull fersk mynte
3 toppede ss Sencha
sukker etter smak
litt fersk revet ingefær
Brygg Sencha på kaldt vann. Ha alle ingrediensene i en stor bolle/beholder og la blandingen hvile noen timer eller over natten. Sil teen og ha i en karaffel med iskuber. Juster mengde på ingrediensene etter smak.
♦Rooiboos Sitron Iste
2 toppede ss rooibos med sitronsmak
litt fersk revet ingefær
litt fersk sitronmelisse
Sukker etter smak
Brygg rooibos som vanlig i kokende vann. Tilsett ingefær og sitronmelisse og la teen avkjøle seg. Når teen er kald, sil den godt og ha den i en karaffel med iskuber.
♦Sunny Morning
3 eller 4 ss svart te med appelsinsmak
1 appelsin
1 lime
10-15 jordbær
Sukker etter smak
Brygg teen i kaldt vann. Ha teen sammen med appelsin- og limejusen i en bolle over natten. Dagen etter sil teen og ha den i en karaffel med jordbærene og iskuber. Tilsetter du litt likør, har du en fin punch til fest.
♦Peach Garden
3 til 4 toppede ss svart te med fersken eller aprikos smak
3 til 4 faste nektariner
litt fersk sitronmelisse
Sukker etter smak
Brygg teen på kaldt vann. Skjær opp nektarinene i små terninger og tilsett dem i teen. La blandingen hvile over natten, sil den godt og ha den i en karaffel med litt sitronmelisse og iskuber.