CTC - metoden
Te var lenge en luksusvare, og teselskapene har alltid forsøkt å finne ut nye måter å maksimere teproduksjonen og selvfølgelig tesalget på.
​
De små tepartiklene som siles ut og blir igjen etter at teen er prosessert gjennom den ortodokse metoden, ble dermed også brukt og solgt til lavere priser.
​
Da teselskapene begynte å pakke disse lavere graderinger i teposer av papir, fant de ut at de ikke hadde nok av de små støvete partiklene til å dekke den stadig økende etterspørselen etter teposer.
​
Etter hvert som teforbruket vokste, måtte industrien tenke på en ny måte å lage mer av disse små tepartiklene. En ny maskin ble dermed oppfunnet tidlig på 1930-tallet kalt CTC -maskinen, eller CUT TEAR CURL (alternativt CRUSH TEAR CURL).
Mens i den ortodokse produksjonsprosessen blir tebladene rullet forsiktig for å bryte ned cellene og utvikle aromaen i teen, ble den nye CTC -maskinen designet for å hugge eller rive tebladene i små partikler. De første maskinene ble installert på britiske eide fabrikker i Assam.
​
Størrelsen på CTC-bladene graderes i "Fannings" og "Dust" og passer perfekt til å pakkes i teposer. Utseendet varierer fra å likne tydelige små korn til å se ut mer som en støvete granulert masse av teblader.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Denne prosesseringsmetoden lager teer som kan brygges på veldig kort tid og gir en kraftig og intens infusjon i både smak og farge, med mye styrke, og som passer best sammen med melk (og evt. sukker).
​
​
Nedenfor finner du to videoer som omhandler CTC-produksjonen.
Den første gir en kort, men tydelig oversikt over prosesseringsmetoden.
Den andre gir et litt mer omfattende innblikk i hele kjedeprosessen. Den er laget til markedsføring inn på en fabrikk i India.
Når du ser videoen, se gjerne bort fra noen små skrivefeil (rapture for rupture) og den litt "klissete" bakgrunnsmusikken.
​
​
​