top of page

         Kunsten å brygge te

          

           Noen gylne regler       

  • Teen:

Te i løsvekt er best når man skal brygge kvalitetste, med rund aroma og delikat smak.

I Vesten er vi vant til å bruke en tesil eller en teklype for å holde bladene på plass, men i Asia er det tradisjon å bruke teblader direkte i kopp eller glass. Man venter da til at bladene har sunket ned til bunnen av koppen eller glasset, før man drikker teen.

De fleste her til lands vil imidlertid bruke te i porsjonsposer.

Teposenes fordel er at de er veldig praktiske, de reduserer bryggetiden betraktelig og gir et kraftig brygg. Ulempen er at industriens ferdigpakkede teposer inneholder såkalte dust eller fannings, altså teblader knust og redusert til bittesmå biter.

Teposene inneholder vanligvis te av lavere kvalitet som frigjør alt for mye flavonoider

(i tidligere litteratur omtalt som tanniner), noe som i sin tur fort kan gi brygget en besk smak.

Om man har det travelt, men likevel vil nyte en god kopp te, kan man kjøpe te i løsvekt og så pakke egne teposer. Disse er å finne i spesielle teforretninger eller på tebutikker online. En slik "hjemmepakket" tepose kan da brygges opp til tre ganger. 

Teposer kan også brukes i tekanne: En pose per person, pluss en til kannen.

 

Når man skal brygge te i kanne, kan man velge ulike metoder.

Noen har tebladene rett i kannen, og så siler de brygget over koppene. 

Andre foretrekker å ha en tekanne med sil, eller bruke en separat tesil med tekstilfilter, slik det man bruker til å trakte kaffe, som da ligger i kannen og tas ut når teen er ferdigbrygget.

 

Uansett metode er det viktigst å huske å varme både tekannen og koppene på forhånd. Da vil teen holde seg varm lengre.

En teskje per person pluss en teskje til kannen er en fin dosering, men det er til syvende og sist din smak som avgjør hvor mye te du skal bruke og hvor lenge den skal trekke.

 

  • Vannet:

Når man skal brygge te, er vannkvalitet og vanntemperatur avgjørende for et vellykket resultat.

Kun ferskt, kaldt vann skal brukes.

Her i Norge er vi heldige at vi har så mye godt vann, men befinner du deg i andre land og mistenker at det er mye klor eller kalk i vannet, kan det være hensiktsmessig å kjøpe et rensefilter eller en kanne med rensefilter av typen Brita, eller bruke mineralvann på flaske.

Vannet skal nå kokepunktet, men helst ikke koke. På den måten beholder vannet sin friskhet.

En vannkoker som slår av seg automatisk når kokepunktet er nådd, eller når riktig temperatur til type te er nådd, er det beste. Husk å rense vannkokeren regelmessig! Ellers vil vannet etterhvert få en tam bismak.

 

Ikke kok vannet flere ganger! Når du koker opp det samme vannet mer enn en gang, fjernes det oksygen og nitrogen, og det resulterer i en flatt og uinspirerende kopp te.

Bruk helst friskt, rennende vann i vannkokeren, og la vannet renne godt i springen før bruk.

  • Temperaturen

Svart te og urte-te trenger kokende vann for å utvikle aromaen fullt ut, over 90 til litt under 100 grader.

Bryggetiden varierer etter smaken. Om man foretrekker en delikat, mer fruktig eller floralsk smak, må teen brygges i kort tid. For en kraftig, spenstig og litt syrligere, tanninpreget smak kan teen trekke i noen minutter.

Følg alltid anbefalingene fra teprodusenten, men husk at i Storbritannia og generelt i Vesten er man vant til  kruttsterke brygg som trekker opp til 4 minutter. Da blir det nesten nødvendig å drikke teen med melk eller fløte.

Grønn og hvit te er derimot sarte tesorter som trenger lavere bryggetemperatur, mellom 70 og 80 grader. Noen japanske teer som Gyokuro smakes best om de blir brygget på enda lavere temperatur, rundt 55-60 grader.

På denne måten får teen muligheten  til å utvikle sin perfekte og sofistikerte aroma.

Heller man kokende vann på disse tetypene, vil tebladene bli "svidd" og få en besk, for syrlig eller snerpende smak.

 

Smaken på den perfekte kopp te bestemmer du. Prøv deg fram og lykke til med

te-brygging!

bottom of page