Å brygge te på arbeidsplassen
Å ta små pauser i løpet av arbeidsdagen er viktig for å holde konsentrasjonen oppe og yte mer på jobb.
I Asia har teen alltid vært den desiderte pause-drikken, mens i Vesten er vi mer vant til kaffepauser.
Kun Storbritannia har en lang tradisjon med "tea breaks" på jobb, og kontorene er utstyrt med en te-sone eller te-krok der teen brygges og holdes varm.
Utfordringen ligger ofte i å kunne brygge te fort og effektivt slik at man rask kan være tilbake i arbeid. Løsningen har for det meste vært teposer som det raskeste alternativet.
Teposene er oftest det mest solgte produktet for alle de største te-produsentene.
De gir et kraftig brygg på veldig kort tid. Men te-kvaliteten er ikke noe å skryte av. Det er rett og slett veldig vanskelig å finne te av god kvalitet i teposer.
Tendensen ser heldigvis ut til å snu, og stadig flere viser interesse for te av høy kvalitet i løsvekt.
Men hvordan kan man brygge god te i løsvekt på jobb uten å bruke så mye tid?
Å nyte kvalitetste i løsvekt på arbeidsplassen trenger ikke være komplisert. Med det riktige utstyret kan alle lage en god kopp te ved eget skrivebord eller på arbeidskjøkkenet.
En løsning er å spandere på de ansatte en te-trakter eller en te-brygger, på samme måte som man har en kaffetrakter på kjøkkenbenken. Det viktigste er å bruke trakteren kun til te!
Fordeler med en te-trakter er effektivitet og enkelhet i bruk, ulempen er at vannet varmes opp og holder en jevn temperatur på 90/94 grader som kun passer til brygging av svarte tesorter, rooibos og urteteer.
En annen løsning er å ha en elektrisk te-stasjon bestående av en varmeplate, en vannkoker med innebygd regulerbar termostat og en tekanne med sil, stor nok til 6/8 kopper.
Den regulerbare termostaten i vannkokeren tillater bryggingen av ulike tesorter, også de mest delikate grønne og hvite teer. Men effektiviteten er litt redusert i og med at teen må brygges i tekannen, og silen må renses hver gang man bytter tesort.
Riktignok kan te i løsvekt brygges opp til 3 ganger, så om man bruke den samme tesorten, sparer man tid.
Samovar er også en fin løsning man kan velge til arbeidsplassen. Det er vanlig i Russland og Tyrkia.
Med en samovar kan man brygge te til mange, og vannet holder seg varmt lenge.
Alternativt er en vannkoker med temperaturinnstillinger en god løsning. Termostaten vil gå av når den riktige temperaturen er nådd, da vil man kunne brygge ulike typer te på best mulig måte.
Har man bare tilgang til en vanlig vannkoker når man har lyst på grønn eller hvit te, må man bare huske å la vannet avkjøles litt før man heller det på tebladene.
Om arbeidsplassen ikke kan tilby felles løsninger, kan den enkelte brygge sin egen kopp te.
For å nyte favoritt-teen også på jobb kan man beholde et tea for one sett på skrivebordet eller i skapet på felleskjøkkenet. Et "tea for one" sett består av an kopp med skål og en liten tekanne med sil som hviler på koppen. På denne måten kan man brygge kopp etter kopp i løpet av hele dagen.
"Tea for one" er den vestlige varianten av den tradisjonelle kinesiske gaiwan-koppen med skål og lokk.
Gaiwan-koppen er tradisjonelt uten sil, for tebladene får lov til å utfolde seg i vannet før de senker ned i bunnen.
Om man ønsker det, kan man imidlertid finne mer moderne versjoner av tekopper med sil.
På engelsk heter de infuser mug.
Nå finnes det altså ingen unnskyldning lenger! Alle kan brygge en nydelig kopp kvalitetste også på jobb.
Lykke til med fornyet energi i arbeidsdagen!